Fremtidens boliger – Lavenergi huse

K3_1_arkkityyppi_3

Tænk grøn energi og spar penge

Hvis du skal til at bygge ny bolig eller overveje at ombygge din nuværende bolig, kan det være en idé at have fokus på at minimere hverdagens omkostningerne, i den færdigbygget bolig. Ved et lavenergihus er der fokus på løsninger som sparer på energien, samtidig med at man bruger den vedvarende energi, fremfor fossile brændstoffer.

Kort sagt er der fokus på grøn energi i lavenergihuse. Du har mulighed for at få nyheder og opdateringer om grøn energi på www.groenthus.dk. Du vil kunne opnå mange fordele ved at tænke grøn energi ind, i din nye bolig. Du vil opleve en høj besparelse på din varmeregning, samtidig med at du mindsker dit CO2-udslip.

Fordelene ved et lavenergihus er blandt andet, at man har meget lave varmeudgifter, samtidig med at man reducerer CO2-udslippet. Derudover har disse huse behov for mindre energi, samtidig med de har et sundere indeklima.

To typer lavenergihuse

Lavenergihuse kan blive delt op i to kategorier – dog har en de en fællesnævner, hvilket er at boligerne skal leve op til særligt skrappe energikrav, som er beskrevet i bygningsreglementet.

De to kategoier indenfor lavenergihuse er:

  • Klasse 2015 – Denne type bolig bruger 43 % mindre energi end almindelig huse, som er bygget efter standardkravene
  • Klasse 2020  - Denne type bolig bruger 63 % mindre energi, end boliger der er bygget ved standardkravene

Det er den tekniske forvaltning i kommunen som afgør, om boligen lever op til de krav som stilles til et klasse 2015 eller klasse 2020 lavenergihus. Dette beslutter de ud fra de fornævnte bestemmelser i bygningsreglementet. Nedenunder kan du få et overblik over, hvilke krav den tekniske forvaltning stiller, når de skal beslutte om det er et lavenergihus.

Krav til lavenergihuse

For at et hus kan blive godkendt som et lavenergihus, skal det være opført under nogle konkrete krav. Disse krav kan gøre ombygningen eller det nye byggeri mere omkostingsfuldt. Dog kan man i langt de fleste tilfælde kunne tjene den ekstraudgift man har haft til opførslen, ind i løbet af nogle år og herefter få plus på bundlinjen. Dette skyldes blandt andet at et lavenergihus er meget billigere at varme op.

Både hvis du bygger en ny bolig, eller blot ønsker at ombygge din nuværende bolig til et lavenergihus, så er der nogle krav der skal følges:

  • Disse boliger skal være isoleret med et tykkere lag isolering, sammenlignet med enfamiliehuse.
  • Man skal undgå utætheder og steder hvor varmen kan gå tabt. Derfor er der fokus på at lavenergihuse skal være tætte.
  • Man skal have energiruder som sikrer at man kun har et meget lavt varmetab.
  • I lavenergihuse skal der helst ikke spildes varme på udluftning, derfor skal der installeres ventilation med varmegenvinding. Dette sikrer også et sundt indeklima i boligen.
Post Tags
About Author: Morten Kofoed

Comments are closed.