Hvornår sad du ikke foran en skærm?

Bruger lang tid foran skærmen -digitalisering

Den teknologiske udvikling er på en gang overvældende og fantastisk. Det er utroligt, hvad man kan gøre i dag, blot med et enkelt klik. Men teknologien og digitaliseringen har dog stadig sine begrænsninger. Eksempelvis kan internettet let hjælpe os med at oversætte en tekst, men det lærer man ikke sproget af, der er sprogundervisning nødvendigt. Ligeså kan internettet finde opskrifter til os, men det kan ikke lære os at lave mad. Det er således vigtigt at huske, at teknologien kan få dig langt og, er et godt værktøj i mange henseender, men det har dog stadig sine begrænsninger, hvor vi mennesker må gå ind og tilføje vores evner og egenskaber.

Den digitale udvikling

Digitaliseringsbølgen skyller ind over os, og for hvor dag der går, bliver den digitale del af vores liv større og større. Dette er en mere eller mindre uundgåelig vej, da det er for sent at vende om (ikke at vi bør vende om)! Men det er blot vigtigt at have fokus på og forståelse for, hvordan digitaliseringen skaber en samfundstransformation fra industrialiseret samfund til digitaliseret samfund.

Dette skift fra i-land til d-land, udfordrer og påvirker den måde, det enkelte menneske lever og arbejder på, og den måde, som vi organiserer os og samfundet på. Den digitale udvikling har gjort rigtig mange dele af vores liv lettere, ting der før tog en evighed at komme igennem, tager i dag ikke mere end et klik. Der er således nødvendigt at være i stand til at manøvre rundt i den digitale verden.

Mennesket bag

Problemet ligger ikke i selve digitaliseringen, men i det at folk glemmer at tænke selv og slår hjernen fra. For det er stadig vigtigt at være menneske, og lave “rigtige” menneske-ting, der ikke inkluderer at opholde sig bag en skærm.

Vi sidder foran en computer, når vi er på arbejder, vi sidder med telefonen, når vi er i toget, og vi sidder foran fjernsynet, når vi er kommet hjem. Således kan det være en god idé lige at stoppe op en gang i mellem, og overveje hvornår man har foretaget sig noget helt andet.  Eksempelvis gå en tur i skoven, tage et madlavningskursus, tage på ferie og lære et nyt sprog eller noget helt fjerde. Der er masser af ting, man kan tage sig til, hvor man får frisket hovedet op og får brugt hjernen på en anden måde.

Digitaliseringen er kommet for at blive, og det er vi glade for. Men brug af digitale produkter bør, som med alt andet, være med måde. Det er således vigtigt at finde en balance, hvor man bliver en del af det digitale netværk uden at miste sig selv.

Den digitalebølge og netværk

Post Tags
About Author: Morten Kofoed

Comments are closed.