Virtuel reality kontra virkeligheden

Mount cook på New zealand

Digitaliseringen har medført, at vi kan meget mere med de digitale medier, end hvad man kunne for bare 10 år siden. Virtuel virkelighed kan give dig følelsen af at være et sted og opleve dette, uden at man egentlig er der. Eksempelvis kan virtuel reality simulere, at man er oppe og klatre eller bestige bjerge, mens man i virkeligheden sidder hjemme i sin sofa. Men spørgsmålet er så, er det bedst egentlig at være på toppen af Mount Cook på New Zealand, eller blot at sidde i sin sofa, mens man lades som om, at man er der?

Hvad er bedst?

På den ene side kan man sige, at med virtuel reality, får man muligheden for at opleve langt flere steder, end man måske havde muligheden for før. Det kan være omkostningsfuldt, både tidsmæssigt, men også økonomisk at skulle rejse Jorden rundt. Dette er det ikke noget, som alle mennesker er så priviligerede at have muligheden for, hvorfor virtuel reality, kan være en løsning på netop dette. Ved blot at eje et virtuel reality “anlæg”, kan man på bare fem sekunder rejser lige der hen, hvor man har lyst til, og se de dele af verden, som man altid har drømt om.

Dog er der en risiko for, at hvis man har muligheden for at opleve hele verden hjemme fra sin sofa, at der vil være mange mennesker, som derfor vælger fra at rejse. Dette er en skam, da virkeligheden er bedre end, hvad man kan opleve gennem en skærm. Det at være til stede ude i naturen, føle vinden i håret, mærke suset, når man eksempelvis klatre op ad en bjergside, er helt uvurderligt. Dette er noget, som ikke kan sammenlignes med nogle oplevelser, som man kan få på en skærm. Derfor er det vigtigt, at man ikke glemmer at leve, og at rejse er at leve.

Virkeligheden vinder

Når det kommer til stykket, så kan en simulering af noget, aldrig være lige så godt, som det der prøves at blive efterlignet. Således vil man aldrig kunne få følelsen af at være højt oppe på den yderste kant af en bjergside, den friske og tynde bjergluft, suset i maven, den fysiske anstrengelse osv, med i en virtuel virkeligheden. Derfor må det konkluderes, at selvom virtuel virkelighed kan få en langt, er det ikke nok, da man vil mangle over halvdelen af oplevelsen, og derved ikke rigtig har oplevet det, eksempelvis at bestige Mount Cook på New Zealand.

Post Tags
About Author: Morten Kofoed

Comments are closed.